Ramazanda Beslenme
8 ADIMDA RAMAZAN BESLENMESİ
Ramazan ne muhteşem bir Ay. Yüce Allah; “Kim Ramazan ayına ulaşırsa, O’nda oruç tutsun" (Bakara/ 185) buyuruyor. Bu emir üzerine, tüm Müslümanlar Allah’ı razı etmek için, bir ay boyunca imsaktan güneşin batışına kadar olan zaman diliminde yemeden-içmeden ve çeşitli nefsanî arzulardan uzak durarak önemli bir nefis terbiyesi yaparlar.
Çokça şükrettiğimiz, sağlığın kıymetini daha iyi anladığımız bu zor zamanlarda, on bir ayın sultanı Ramazan, hem ibadet ederek ruhumuzu beslemek hem de bedenimizi kontrollü bir şekilde beslemek için değerlendirebileceğimiz önemli bir fırsat. Bu seneki Ramazan ayı’nın eş dost ve akrabayı görememek gibi dezavantajları olsa da; aşırı karbonhidrat içeren kalorili ve Ramazan ruhuna aykırı pahalı iftar sofralarında bulunamamak gibi bir avantajı da olmuştur.
Ramazan ayı, sağlıklı beslenmek ve yanlış beslenme alışkanlıklarından kurtulmak adına hepimiz için önemli bir süreç. Ramazan ayında hem sağlıklı hem de minimal beslenmeye, azla yetinmeye ne dersiniz? Bu konuda sizler için 8 beslenme önerisi hazırladım. Bunlar;
1. Susuz Kalmayın.
Ramazan ayında oruç tuttuğumuz süre boyunca içemediğimiz suyu, iftar ve sahur arasında içmeliyiz. Vücudumuzu susuz bırakmak baş ağrısı, tansiyon düşmesi, kas krampları gibi durumlara neden olabilir. Gün boyunca kaybettiğimiz su ve mineralleri yerine koymak için en az 10 su bardağı su için. Suya ek olarak süt, ayran, soda, taze sıkılmış meyve suları, yeşil çay gibi bitki çaylarını tercih edebilirsiniz.
2. Hafif Bir Sahur Yapın.
Kaliteli karbonhidrat kaynağı olarak salatalık-domates, tam buğday ekmeği/kepekli ekmek, kaliteli protein kaynağı olarak süt ürünleri ve yumurtadan faydalanın. Kahvaltı şeklinde hafif bir sahur yapın. Sahurda, aşırı kafeinli ve şekerli içeceklerden sakının. Aşırı kafein tüketimi, sık idrara çıkmaya ve susuzluğa neden olabilir. Ayrıca turşu gibi yüksek miktarda tuz içeren besinler de susuzluğu uyarır. Gün içinde daha az susamak için, bu besinlerin tüketimini en aza indirin.
3. Dengeli Bir İftar Yapın.
İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlayıp 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edebilirsiniz. Hem enerji veren hem de kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten besinler beyaz ekmek, pirinç pilavı, kızarmış patates gibi yiyecekler yerine bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna vb. tercih edin.
4. Yemeğinizin Tadını Çıkarın.
Yaklaşık olarak 15-16 saat oruç tutuyoruz. Bu sürenin sonunda sofradaki her şeyi bir anda yemek istiyor olabilirsiniz. Ancak kendinizi kontrol ederek yavaş ve kendi ihtiyacınıza uygun miktarlarda yiyin. Aşırı ve hızlı yemek, mide ekşimesine ve çeşitli mide rahatsızlıklarına neden olur. Yavaş yavaş, iyice çiğneyerek ve hissederek yiyin.
5. İftar Sonrası Kontrolü Elden Bırakmayın.
İftardan hemen sonra biraz vücudunuzu dinlendirin. Her iftardan 1-2 saat sonra meyve, haftada 1-2 defa da sütlü tatlılar tüketebilirsiniz. Şerbetli tatlılardan olabildiğince uzak durun.
6. Lifli Besinlerle Kabızlıktan Korunun.
Ramazan ayında, yeme alışkanlığımızdaki değişiklikler ve sıvı eksikliği kabızlığa neden olabilir. Kabızlığı önlemek için, iftarda ve sahurda, kepekli tahıllar, meyve ve sebzeler, kuru baklagiller, kuru meyve ve kuruyemişler gibi yüksek lifli besinleri tüketmeye özen gösterin.
7. Evde Kalın Hareketsiz Kalmayın.
İftar sonrası, en az haftada 2-3 gün, 30-45 dakika egzersiz yaparak metabolizmanızı hareketlendirin.
8. Kilo Almamak İçin Aşağıdaki Besinlerden Uzak Kalmaya Çalışın.
- Trans yağ bakımından zengin cips, krema, kızarmış ve işlenmiş besinler,
- Mısır şurubu içeren ve şeker içeriği yoğun besinler,
- Hamur işleri, börek, çörek, pasta, kek, kurabiye, gofret,
- Aşırı tuz içeren besinler, örn. sosis, işlenmiş ve tuzlanmış et ve balık ürünleri, çeşitli hazır krakerler, soslar (mayonez, hardal, ketçap gibi).
Aşağıda sizlerle örnek iftar ve sahur menüsü paylaştım. Sağlıklı günler, Hayırlı Ramazanlar dilerim.
İftar Menüsü
1 adet Medine hurması
1 kase mercimek çorbası
15 dakika ara- Akşam Namazı
6 yemek kaşığı etli kurubaklagil yemeği
6 yemek kaşığı bulgur pilavı
Mevsim salatası
1,5 su bardağı ayran veya 1 su bardağı yoğurt
1-2 saat ara- Yatsı Namazı-Teravih Namazı
Meyve/meyve tatlısı/sütlü tatlı
Not: İftardan sahura kadar bolca su için; isterseniz suya limon dilimleri ve nane yaprakları ekleyebilirsiniz.
Sahur Menüsü
Ihlamur/kuşburnu/açık limonlu çay
1 kibrit kutusu beyaz peynir
1 adet haşlanmış yumurta veya sebzeli omlet
2 ince dilim tam buğday ekmeği/kepekli ekmek/çok tahıllı ekmek
7-8 adet fındık veya 2 adet ceviz
Domates-salatalık-söğüş sebze